Algemene info zwemlessen

Algemene informatie zwemlessen.

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar we zoeken het water ook graag op. Daarom is het een must dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen. Om de kwaliteit van de zwemdiploma’s die wij uitgeven te garanderen is zwembad de Biezem dan ook in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Om de licentie van de NRZ te mogen dragen, wordt er door de NRZ op toegezien dat de zwemkwaliteit van de kinderen op het juiste niveau is.

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?

Hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen. De leeftijd waarop kinderen eraan toe zijn om met zwemlessen te beginnen, is afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin het kind zit. Normaal gesproken is een leeftijd tussen 4 en 5 jaar prima om te beginnen met zwemles.

zwemles1

 

Zwemveiligheid ABC

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Wie alle drie diploma’s (A, B en C) bezit, is zwemveilig. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt en biedt alle vaardigheden die iedereen tegenwoordig nodig heeft bij het zwemmen in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden.

De zwemveiligheid wordt beïnvloed door beheersing van vaardigheden, omstandigheden, ervaring, herhaling, ontwikkeling en zelfvertrouwen. Je kunt daarom zeggen dat je bij het behalen van het A- en B-diploma, beheerst over goede zwemvaardigheden. Van zwemveilig spreken we als het Nationale C-diploma is behaald.

Zwemveilig betekent dat je: ‘in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren in de Nederlandse watercultuur’

Wij vinden het belangrijk dat kinderen op een verantwoorde manier goed leren zwemmen.

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslag bassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

 

Hoe snel heeft uw kind het Zwem-ABC compleet?
Als het A-diploma eenmaal binnen is, zijn diploma B en het complete Zwem-ABC ook binnen bereik. Gemiddeld staat er 1,5-2 jaar voor om het diploma A te halen. Voor diploma B staat ongeveer 2-4 maanden en voor C 4  maanden. B en C samen kosten dus nog minder tijd dan alleen het A-diploma..
Voor een compleet overzicht voor de diploma eisen (link naar eisen ABC diploma’s)

Meer informatie of een zwemles boeken? Mail dan naar: zwemles@debiezem.nl